Ubój na użytek własny
UWAGA
W ZWIĄZKU Z UTWORZENIEM DLA POWIATU OLESKIEGO (CENTRALNEJ) PRACOWNI BADAJĄCEJ MIĘSO NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI W RADŁOWIE
POWIATOWY LEKARZ WETERYNARII W OLEŚNIE INFORMUJE:
- PRÓBKI MIĘSA POZYSKANEGO Z UBOJU NA POTRZEBY WŁASNE (W GOSPODARSTWIE) OD DNIA 05.05. 2025 r. MUSZĄ ZOSTAĆ DOSTARCZONE PRZEZ WŁAŚCICIELA/POSIADACZA MIĘSA DO POWIATOWEGO INSPEKTORATU WETERYNARII W OLEŚNIE (PIW OLESNO),
UL. KOSSAKA 5, OLESNO (1- PIETRO),
- WŁAŚCICEL ZWIERZĘCIA INFORMUJE NA 48 h PIW OLESNO LUB WYZNACZONEGO URZĘDOWEGO LEKARZA WETRYNARII (lista na stronie: www.piwolesno.pl ) O ZAMIARZE UBOJU ZWIERZĄT W CELU POZYSKANIA MIĘSA NA POTRZEBY WŁASNE,
- URZĘDOWY LEKARZ WETERYNARII POBIERA PRÓBKI W TRAKCIE OBOWIĄZKOWEGO BADANIA POUBOJOWEGO MIĘSA I TAK POZYSKANE PRZEKAZUJE WŁAŚCICIELOWI/POSIADACZOWI MIĘSA W CELU OPAKOWANIA (SZCZELNY WORECZEK) I DOSTARCZENIA DO PIW OLESNO;
- ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ, PO UZGODNIENIU I ZA ZGODĄ LEKARZA BADAJĄCEGO, DOSTARCZENIE PRÓBEK BEZPOŚREDNIO PRZEZ TEGO LEKARZA,
- PRZYJMOWANIE PRÓBEK ODBYWA SIĘ OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU (ZA WYJĄTKIEM
DNI USTAWOWO WOLNYCH) W GODZINACH OD 9.00 – 15.00 ( W ŚRODĘ DO 17.00)
- BADANIE MIĘSA PRZEZ STACJĘ (METODĄ WYTRAWIANIA) BĘDZIE ODBYWAŁO SIĘ TYLKO WE WTORKI I PIĄTKI, A WYNIKI POWINNY SPŁYNĄĆ DO WLAŚCIELA NAJPÓZNIEJ W DNIU NASTĘPNYM, przy czym próbki dowiezione do siedziby Inspektoratu w piątek po 14.15, w poniedziałek, wtorek do 14.15 będą badane we wtorek, z kolei dostarczone we wtorek po 14.15 środę, czwartek, i piątek do 14.15 zostaną zbadane w piątek.,
- DO PRÓBKI MIĘSA OBOWIĄZKOWO MUSI ZOSTAĆ DOŁĄCZONY DRUK„ZLECENIA BADANIA”, WYPEŁNIONE PRZEZ WŁAŚCICIELA/POSIADACZA, (który można pobrać ze w/w strony internetowej) WYPEŁNIONY I PODPISANY PRZEZ WŁAŚCICIELA/POSIADACZA MIĘSA.
WSZELKIE INFORMACJE NA TEMAT BADANIA MIĘSA I LSTY WYZNACZONYCH LEKARZY NA STRONE: www.piwolesno.pl W ZAKŁADCE: Ubój na użytek własny
ORAZ POD TEL. 34 3582618
DRUK DO POBRANIA:
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Martin Małyska
- Wytworzony przez: Sebastian Konwant (PLW)
- Odsłony: 36
Obwieszczenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnie 2025 r., w sprawie podania do publicznej wiadomości nazwisk lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania zwierząt rzeźnych i mięsa.
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Sebastian Segeth
- Wytworzony przez: Sebastian Konwant (PLW w Oleśnie)
- Odsłony: 1036
WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oleśnie informuje, że w związku ze zmianą ustawy z dnia 9 października 2020 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2020 r. poz 1753) oraz obowiązywaniem Rozporządzenia MR i RW z dnia 21 października 2010 r. z późniejszymi zmianami w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. 2022 r. poz. 1896) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie gospodarstwa na użytek własny.
1. Zamiar ubicia cielęcia do 12 m-ca życia, owcy i kozy właściciel zwierzęcia musi zgłosić pisemnie powiatowemu lekarzowi weterynarii na 48 godzin przed ubojem na adres:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oleśnie
ul. Kossaka 5, 46-300 Olesno
tel./fax 34/358-26-18
Bydło do 12 m-ca życia nie zawiera żadnego materiału SRM.
Ulotka informacyjna Głównego Lekarza Weterynarii
2. Zamiar ubicia świni należy zgłosić powiatowemu lekarzowi weterynarii na 48 godzin przed ubojem, tylko w przypadku świni zgłoszenie można zrobić telefonicznie.
Przy zgłoszeniu należy podać następujące dane:
- Imię, nazwisko, adres właściciela oraz miejsce uboju;
- Imię i nazwisko osoby uprawnionej przeprowadzającej ubój;
- Imię i nazwisko lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa.
Ubój świń można również zgłosić na następującym wzorze - Wzór zgłoszenia do pobrania
Jednocześnie przypominam o pozostałych warunkach uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:
- uboju może dokonać przyuczony ubojowiec, po pozbawieniu zwierzęcia świadomości;
- zabrania się uśmiercania zwierząt z udziałem dzieci lub w ich obecności;
- fakt uboju w gospodarstwie należy zgłosić w Biurze Powiatowym AR i MR w Oleśnie, zwrócić paszport w przypadku cielęcia, oraz zniszczyć kolczyki ubitych zwierząt we własnym zakresie;
- na posiadaczu zwierzęcia, który dokonał uboju w gospodarstwie ciąży obowiązek zagospodarowania na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.
Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku owiec i kóz są:
1) czaszka zawierająca mózg i oczy, migdałki i rdzeń kręgowy zwierząt w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła
2) śledziona i jelito kręte zwierząt w każdym wieku
5) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.
Zagospodarowanie polega na zgłoszeniu i odbiorze za pokwitowaniem przez zakład utylizacyjny (SRM):
Punkt Pozyskiwania i Przeładunku Surowców Utylizacyjnych - kat. I w Węgrach
Węgry ul. Pustkowska 18
46-023 Osowiec
tel. (077) 421 24 18 – całodobowy
tel. kom. 667 984 248
faks (077) 421 24 18 – całodobowy
lub
Przedsiębiorstwo Jasta Sp. z o.o
Zakład Utylizacji Padłych Zwierząt
Danielów 5, 97-360 Kamieńsk
tel 44 681 75 86, faks 44 681 75 81, tel mob. 691 698 900
www.jasta.net.pl
Z cytowanych powyżej aktów prawnych bezwzględnie wynika nakaz badania na włośnie mięsa świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięsa dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na użytek własny.
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Sebastian Segeth
- Wytworzony przez: Sebastian Konwant (PLW)
- Odsłony: 3849