NA OBSZARZE OBJĘTYM OGRANICZENIAMI I (strefa niebieska) i
NA OBSZARZE OBJĘTYM OGRANICZENIAMI II (strefa różowa) dopuszcza się przeprowadzanie uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny, pod warunkiem że:
1) ZŁOŻENIA WNIOSKU DO POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W OLEŚNIE (POBIERZ TUTAJ) NA 48 h. PRZED PLANOWNYM UBOJEM,
CHYBA, ŻE ZWIERZĘ ULEGŁO WYPADKOWI W WYNIKU KTÓREGO KONIECZNY JEST JA NAJSZYBSZY UBÓJ CELEM SKRÓCENIA CIERPIENIA ZWIERZECIA (np. złamanie) WÓWCZAS ZGŁOSZENIE DOKONYWANE JEST NIEZWŁOCZNIE NAJPÓZNIE 48 h. PO PRZEPROWADZONYM UBOJU;
2) ŚWINIE TE BYŁY UTRZYMYWANE W TYM GOSPODARSTWIE CO NAJMNIEJ PRZEZ 30 DNI PRZED UBOJEM;
3) ŚWINIE TE ZOSTANĄ PODDANE BADANIU PRZEDUBOJOWEMU PRZEZ URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII
4) DOKONANO BADANIA POUBOJOWEGO TUSZY PRZEZ URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII
5) UJEMNEGO WYNIKU BADANIA W KIERUNKU ASF (POBRANIU KRWI) – W MOMENCIE, KIEDY TAKIE BADANIE JEST WYMAGANE
6) DOKONANIA OBOWIAZKOWEGO BADNAIE MIĘSA W KIERUNKU WŁOŚNI PRZEPRPOWADZONEGO PRZEZ URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII.
UBOJU DOKONUJE SIĘ TYLKO W GOSPODARSTWIE POCHODZENIA, OBOWIAZUJE ZAKAZ PRZEMIESZCZENIA ZWIERZAT DO INNYCH GOSPODARSTW UBIJAJĄCH NA POTZREBY WŁASNE.